Houtskeletbouw: is de baksteen in de maag een houtblok geworden?

Houtskeletbouw is veruit het meest gebruikte systeem, ook al zijn in er ook nog 3 andere mogelijkheden: houtstapelbouw, het palen- en balkensysteem en een systeem met meerlagige houtplaten. Wij lijsten alvast 3 voor- en nadelen op van houtskeletbouw, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Voordelen van houtskeletbouw

Snel gebouwd

Ben je van het ongeduldige type, dan past houtskeletbouw perfect bij jou. De stukken worden in een atelier vervaardigd dus het weer heeft geen invloed en hout is makkelijk bewerkbaar. Het optrekken van een houtskelet neemt dan ook maar een paar dagen in beslag. Omdat er geen water wordt gebruikt hoef je ook geen rekening te houden met bouwvocht en kan je snel overgaan tot het afwerken van je stulpje.

Een ander groot voordeel van houtskeletbouw is de architecturale vrijheid bij het ontwerpen van de woning. Bij de gevelafwerking en dakbedekking zijn er talloze mogelijkheden qua bouwstijl: klassiek, landelijk, modern, pastoriestijl etc. De woning wordt volledig naar wens ontworpen.

Ecologisch bouwen

Hout is een natuurlijk materiaal dat weinig energie vereist om te verwerken. Niet alleen ben je ecologisch verantwoord bezig, hout isoleert ook ontzettend goed. Over schimmels hoef je je trouwens ook geen zorgen te maken, al het hout dat wordt gebruikt wordt vooraf behandeld, waardoor de levensduur aanzienlijk verbeterd.

Vlotte binnenverbouwingen

Omdat het houtskelet voor de nodige ondersteuning zorgt, hoef je niet bang te zijn om een muurtje af te breken. Zo pas je de binnenafwerking helemaal aan naar wens. Ben je een beetje handig dan kan je ook heel veel zelf.

Daarnaast kan je er ook vanuit gaan dat je funderingskosten een stuk lager zullen liggen en dat je een ruime vrijheid hebt in de keuze van je binnen- en buitenafwerking.

Aandachtspunten

Goed ventileren

Aangezien hout snel warmte opneemt, is een goed ventilatiesysteem en bij voorkeur ook een zonnewering onontbeerlijk. Een houten woning koelt immers minder snel af en in de zomer kan het dan best puffen zijn. In de winter kan dit uiteraard dan weer een voordeel zijn. Voordelig is in ieder geval dat hout de CO2-opname regelt. De vochtregulerende eigenschappen van hout zorgen voor een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Akoestische isolatie

Let bij een houtskeletbouw zeker ook op de akoestische isolatie. Je architect houdt hier maar beter rekening mee bij zijn of haar ontwerp.
houtskelet nieuwbouw
Houtskeletbouw: is de baksteen in de maag een houtblok geworden?